Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

5 tot 10 burgemeesters NB bedreigd

16-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5-tot-10-burgemeesters-nb-bedreigd
De georganiseerde criminaliteit in Noord-Brabant en Limburg dreigt onbeheersbaar te worden. Meerdere burgemeesters worden bedreigd door onderwereldfiguren en criminelen proberen via stromannen, soms oud-politici, greep te krijgen op de bovenwereld.   Dat zegt hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen. Hij is bang voor Italiaanse toestanden.
Volgens Nieuwenhuizen "timmert het openbaar bestuur behoorlijk aan de weg in de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit". Desondanks ziet hij enkele doorgewinterde criminelen steeds rijker worden. En dat baart hem zorgen. ´ Dus het is opletten geblazen, en zo opletten geblazen dat het geen Italiaanse toestanden mogen worden. ´

Groot drugslaboratorium
Gisteren werd bekend dat de georganiseerde drugscriminaliteit in Noord-Brabant en Limburg onbeheersbaar dreigt te worden. Vandaag nog werd in in het Brabantse Hoogerheide een groot drugslaboratorium ontdekt. Volgens de politie is het een van de grootste ooit in Nederland gevonden.
Bedreigde bestuurders
Meer dan de helft van alle burgemeesters en wethouders in Nederland zijn het doelwit van intimidatie en agressie, soms zelfs met grof geweld. Ook ruim een derde van alle raadsleden heeft hier mee te maken. Die bedreigingen hebben grote gevolgen voor het persoonlijke leven van een bestuurder, maar ze kunnen ook de besluitvorming van die bedreigde burgemeesters, wethouders of raadsleden beïnvloeden. Het verhaal over de intimidatie van lokale bestuurders en de risico’s voor de rechtsstaat in ZEMBLA - ' Bedreigde bestuurders '

In die uitzending pleitten burgemeesters en wethouders die het slachtoffer zijn van intimidatie en agressie, ervoor dat het Rijk de kosten betaald voor veiligheidsmaatregelen en schade aan persoonlijke eigendommen.

Kosten beveiliging burgemeesters voor lokale portemonnee
Het Rijk is echter niet van plan te betalen voor de beveiliging van bedreigde burgemeesters. Gemeenten draaien zelf voor de kosten op, schreef minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.
Een en ander is geregeld in de rechtspositie regeling. Dit voorkomt dat burgemeesters langs de raad moeten om te vragen om het geld voor de nodige beveiliging. De regeling bepaalt dat gemeenten hun bestuurders een veilige woon- en werkplaats moeten geven.
Het Genootschap van Burgemeesters heeft het onlangs voor elkaar gekregen dat bedreigde bestuurders niet zelf voor de kosten van hun beveiliging hoeven op te draaien. ‘ Als uit een dreigingsanalyse blijkt dat bewaking nodig is, zijn camera’s en dergelijke voor rekening van de gemeente, ’ vertelt Ruud van Bennekom, directeur van het Genootschap van Burgemeesters.

Voorzitter B. Schneiders van het Genootschap van Burgemeesters zegt in de ZEMBLA uitzending ‘ We hebben liever dat Binnenlandse Zaken zorgt voor een behoorlijke regeling. Dat als je schade lijdt en er vervelende dingen aan de hand zijn, dat je een beroep kan doen op een bestaande regeling en niet bij de gemeenteraad moet gaan bedelen of ze misschien je ingegooide ramen willen vergoeden.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.