Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

2,5 miljoen voor aanpak babysterfte

06-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geen-striktere-eisen-bij-bevalling
Om de hoge babysterfte aan te pakken, worden in zes steden experimenten opgezet. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam krijgt 2,5 miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid.

Elk jaar overlijden in ons land 1700 baby's rond de geboorte. Dat zijn er meer dan in andere Europese landen. Betere zorg zou de dood van 400 baby's per jaar kunnen voorkomen.

Het is onduidelijk naar welke steden het geld gaat. Eerst moet duidelijk zijn waar de problemen het grootst zijn. In Rotterdam ligt het percentage in elk geval hoger dan het landelijke.

ZEMBLA
In Nederland sterft jaarlijks één op de honderd baby’s. Internationaal onderzoek toont aan dat de babysterfte hier hoger ligt dan in andere Europese landen. Eén van de oorzaken van de hoge babysterfte is dat verloskundigen en gynaecologen meer risico’s nemen dan collega’s in het buitenland. Ze wachten lang met ingrijpen, want de Nederlandse filosofie is dat de natuur zijn gang moet gaan. Gynaecologen en kinderartsen stellen in ZEMBLA - Babysterfte in Nederland, van Nicolien Herblot en Simone Tangelder, dat veel sterfgevallen van baby’s onnodig zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.