Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

2012 - jaar van de bij

30-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pesticide-oorzaak-bijensterfte
Wereldwijd gaat het al jaren slecht met de bijenstand. Met name het aantal honingbijen gaat ernstig achteruit. Maar ook de wilde en solitaire bijen nemen af. De mogelijke oorzaken zijn divers. Zo verschraalt het landschap, daalt het aantal imkers en wordt al jaren gesproken van de zogenaamde bijenverdwijnziekte (Colony Collapse Disorder). De naam van deze ziekte is afgeleid van het verschijnsel dat hele volken na de winter uit de kasten zijn verdwenen. Vermoedelijke boosdoener is de varroamijt, een parasiet in opkomst. Ook de toename van insecticiden in de landbouw, vooral neonicotinen en fipronil, wordt genoemd als oorzaak.  Lees meer op de website van Vroege Vogels of op de website: Jaar van de bij
De bijenpopulatie is schrikbarend snel aan het afnemen, terwijl meer dan tachtig procent van ons groente en fruit afhankelijk is van bestuiving door bijen.  Het Europarlement komt meer op voor de belangen van de fabrikanten van pesticiden dan voor de bijen. 

Nieuwe medicijnen door de fabrikanten van pesticiden
Volgens het Europees regelgeving moet de farmaceutische industrie, de fabrikanten van pesticiden, een belangrijke rol moet spelen bij het tegengaan van  bijensterfte, door nieuwe medicijnen voor bijen te ontwikkelen.

“Maar er is allang aangetoond dat bijen in eerste ernstig verzwakt raken door het gebruik van hun pesticiden,” zegt Eickhout, Europarlementariër. “Het Europarlement vraagt nu aan dezelfde industrie niet te stoppen met pesticiden, maar om medicijnen tegen de gevolgen van hun pesticiden te ontwikkelen.”

Neonicotinoiden
Het Europarlement miskent de dodelijkheid van pesticiden, met name van zogenaamde neonicotinoiden, een type waarvan verschillende wetenschappers zeggen dat die schadelijk is voor bijen. Er wordt alleen gevraagd om meer onderzoek.

Bas Eickhout “Bijen zijn onmisbaar voor onze voedselvoorziening. We kunnen geen risico's nemen met hun gezondheid. Ik pleit daarom voor een moratorium op het gebruik van deze gevaarlijke neonicotinoiden.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.