Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

168 nieuwe gevallen van Q-koorts

11-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onduidelijkheid-over-aantal-q-koorts-besmettingen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM, heeft  woensdag bekendgemaakt dat er dit jaar 136 nieuwe gevallen van de Q-koorts zijn gemeld. Bij elf van die gevallen had de patiënt dit jaar zijn of haar eerste ziektedag. De deskundigen gaan er daarom vanuit dat die elf patiënten de ziekte enkele weken daarvoor hebben opgelopen.

Volgens het RIVM is nog niet aan te tonen of het aantal besmettingen afneemt, nu er op grote schaal geiten en schapen worden afgemaakt. Deze dieren verspreiden via hun mest de bacterie die de Q-koorts veroorzaakt.Bij de rest van de 136 nieuwe gevallen had de patiënt zijn eerste ziektedag vorig jaar of in de jaren daarvoor, of is niet bekend wanneer de ziekte zich openbaarde. Veel mensen melden zich pas bij de dokter met hun klachten nu de ziekte volop in het nieuws is.

Het aantal ziektegevallen van 2010 in de periode tot nu toe (elf), ligt hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Coutinho wil daar geen conclusies aan verbinden. De aantallen zijn daarvoor volgens hem te klein.

Q-koorts bezorgt de meeste besmette patiënten alleen griep. De gevolgen kunnen ernstiger zijn. Mensen kunnen er jarenlang ernstige vermoeidheidsklachten aan overhouden. In combinatie met andere ziektes  kunnen ze er zelfs aan overlijden. Deskundigen schatten dat de koorts tot nu toe minstens zeven mensenlevens heeft gekost.

De bacterie die de koorts veroorzaakt, komt via mest in de buitenlucht terecht en verspreidt zich vervolgens via de lucht. De Q-koorts komt vooral voor in Noord-Brabant en Limburg, maar verspreidt zich eigenlijk door heel het land. De ziekte dook om onbekende redenen in 2007 plotseling op in Nederland. Daarvoor kwam de koorts nauwelijks in ons land voor.

In de Zembla uitzending, ' De Q-koorts epidemie ' van Ton van der Ham en Manon Blaas werd aangetoond dat de overheid veel te laat reageerde op de epidemie.
Factsheet maatregelen Q-koorts (10 februari 2010) Factsheet waarin alle verplichte maatregelen en alle adviezen zoals die gelden voor de verschillende categorieën geiten- en schapenhouders, opgesomd staan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.