Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

1,2 miljoen voor zoektocht biologische ouders

05-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Zus Adoptiebedrog

De regering stelt maximaal 1,2 miljoen euro beschikbaar voor adoptiekinderen die hun biologische ouders in het buitenland willen vinden. Het geld komt beschikbaar voor belangenorganisaties die zich inzetten voor geadopteerde kinderen, niet voor "individuele zoektochten", aldus minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) donderdag.

De regels verschillen vaak per land en daarom is het belangrijk om "per land te bezien hoe wij de zoektochten voor geadopteerden kunnen vergemakkelijken", schrijft Dekker aan de Tweede Kamer. Hij vraagt Fiom, een instantie gespecialiseerd op het gebied van ongewenste zwangerschappen en afstammingsvragen, om samen met belangenorganisaties in kaart te brengen wat er per land nodig is.

In het voorjaar moet duidelijk worden hoe het geld precies wordt besteed.

Adoptiebedrog
Zembla besteedde in drie uitzendingen aandacht aan misstanden bij interlandelijke adopties. In reactie op die uitzending zei minister Dekker nog dat de “primaire verantwoordelijkheid’’ voor een zorgvuldige adoptieprocedure bij de zendende landen lag en ligt. Maar op basis van latere informatie zei Dekker toch aanleiding te zien om het handelen van de Nederlandse overheid alsnog onder de loep te nemen.

Kijk hieronder de uitzendingen:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.