Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

10 procent gemeenten doet aan kinderarmoedebeleid

7 mrt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
gezinnen-zonder-geld
Kinderombudsman Marc Dullaert doet een oproep aan gemeenten om iets te doen aan kinderarmoede. Slechts 10 procent van de gemeenten doet daar iets aan. Een op de negen kinderen in Nederland leeft onder de armoedegrens, dat zijn 283.000 kinderen.
De kinderombudsman Dullaert geeft advies aan de 408 gemeenten om zich actief bezig te houden met kinderarmoede. Hij wil dit doen aan de hand van ervaringen met 10 procent van de gemeenten waar dit succesvol gebeurt.
Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle ondersteuning, hulp en zorg voor de jeugd (en hun ouders) en de financiering daarvan. De gemeenten krijgen door de stelselherziening de zware verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat alle kinderen en jongeren in hun gemeenten de juiste hulp en ondersteuning krijgen.
Op 17 maart 2014 ontvangen alle colleges van B&W in Nederland het nieuwste Databoek Kinderen in Tel 2014 . Met daarin data uit onderzoek over de leefsituatie van de Nederlandse jeugd per provincie en gemeente, grotendeels zelfs tot op wijkniveau. Opvallend dit jaar is dat het percentage kinderen dat opgroeit in armoede stijgt.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.