Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'10 miljard euro belasting ontdoken via brievenbusfirma's'

05-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-belastingparadijs-het-vervolg
De Nederlandse staat loopt 10 miljard euro mis doordat rijke Nederlanders hun geld wegzetten via offshore vennootschappen in belastingparadijzen. Dat zegt oud-FIOD-rechercheur Jan van Koningsveld in Nieuwsuur. Hij promoveert woensdag aan de Universiteit van Tilburg op een studie naar de aard en omvang van het misbruik van offshore-vennootschappen.
"Als we ervan uitgaan dat 80 procent niet is opgegeven aan de belastingautoriteiten, betekent het dat tegen een gemiddeld belastingtarief van ongeveer 10 procent, vermogende particulieren in Nederland mogelijk wel 10 miljard te weinig aan belasting afdragen", zegt Van Koningsveld.
Geld wegsluizen
Uit het onderzoek blijkt dat vermogende Nederlanders 129 miljard euro hebben gestald in brievenbusfirma’s in landen als de Maagdeneilanden, Seychellen en Kaaimaneilanden. Ter vergelijking: in totaal staat er wereldwijd ruim 5000 miljard euro geparkeerd in bankrekeningen van offshore vennootschappen.
Ook criminelen gebruiken deze constructie om geld weg te sluizen of te witwassen. Van Koningsveld bestudeerde 47 grote politieonderzoeken die te maken hebben met drugscriminaliteit, witwassen, corruptie of beleggings- en belastingfraude. Uit al deze onderzoeken blijkt dat criminelen al decennialang brievenbusfirma’s gebruiken om hun geld weg te sluizen.

Lees verder bij Nieuwsuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.