Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vroege Vogels - beestjes in de tuinaarde

19-11-2013

Als je erachter wilt komen welke minuscule diertjes er allemaal in je eigen tuingrond of in de humus van een bos leven, doe dan het volgende proefje:


Pak een grote glazen vaas met een brede opening.Zet hier een vergiet op met gaatjes van ongeveer 2 tot 5 mm en zorg ervoor dat alleen de gaatjes die boven de vaas zitten open zijn. De rest kun je met tape afplakken.Schraap een hand aarde, bladeren en humus van de bovenkant van de bodem. Je hebt de meeste kans om beestjes te vinden als je de grond van een plek haalt waar al lange tijd bladeren en takjes ongestoord liggen, bijvoorbeeld onder een struik of boom. Je kunt natuurlijk ook humus uit het bos halen.Gooi vervolgens de aarde in het vergiet en zet er een warme lamp boven. Wacht ongeveer 24 uur, totdat de aarde helemaal droog is. (Sommige spaarlampen geven erg weinig warmte af, dus kijk even welke lamp het meeste warmte afgeeft.) Pas natuurlijk wel op voor brandgevaar!

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.