Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

"Zwitserse gletsjers zijn door temperatuurstijging niet meer te redden"

4 aug 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Aletsch gletsjer

© Aletschgletsjer. Bron: Pixel-Sepp, Pixabay

Zelfs met de grootste inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen, zijn de gletsjers in Zwitserland niet meer te redden. Door temperatuurstijgingen zal zo'n 90 procent van de gletsjers tegen het jaar 2100 gesmolten zijn. Dit zegt glacioloog Matthias Huss van de Universiteit Zürich in de Zwitserse krant Tages-Anzeiger.

Daling ijsvolume

Het ijsvolume is dramatisch gedaald sinds het hoogtepunt van de zogenoemde Kleine IJstijd in 1850, van 130 naar 54 vierkante kilometer. In 1973 waren er nog 2150 gletsjers in Zwitserland, nu zijn er nog maar zo'n 1400 over.

Stijging van de zeespiegel

De smelting van de gletsjers zorgt voor een merkbare stijging van de zeespiegel. Volgens de gletsjerkundige kan de zeespiegel in 2100 met 30 tot 100 centimeter gestegen zijn.
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.