Vroege Vogels

Zwiterse supermarkt over op LED-verlichting

  •  
12-03-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
Als eerste van de wereld is de Zwiterse supermarkt Migros totaal overgegaan op LED-verlichting. De verwachting is dat deze overgang een totale besparing van 80 procent moet opleveren. Een groot voordeel daarbij is dat, ten opzichte van de spaarlamp, de LED-verlichting van de fabrikant OSRAM maar liefst zestien jaar lang meegaan en ook geen warmte afstaat aan de omgeving. Dit laatse is een voordeel in de zomer omdat de airconditioning dan niet zo hard hoeft te draaien, maar in de winter is het nadeel echter dat er dan wellicht meer verwarmd moet worden.
De supermarkt in Eschenbach heeft een oppervlakte van 829 vierkante meter. Daarvoor waren bijna 18.000 Golden Dragon LEDs nodig en leveren daarbij een daglicht-effect van 4700 Kelvin en koud wit licht van 5400 Kelvin. Deze laatste LEDs gaan ongeveer 50.000 uur mee en  de 'daglicht-LEDs' gaan maar liefst 100.000 uur mee. “Zelfs wanneer de winkel tien uur per dag verlicht is, zes dagen per week, is de gemiddelde levensduur van een witte LED zestien jaar”, aldus Markus Vetterli van OSRAM, Zwitserland.
Meer informatie over het project van OSRAM bij Migros

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.