Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Zwijnen dit jaar twee nesten'

  •  
02-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wildzwijn.jpg
Wilde zwijnen gaan dit jaar mogelijk twee keer jongen. De eerste jonge biggetjes zijn weliswaar al gezien in de bossen, maar omdat het zo lang koud blijft is de kans groot dat deze diertjes de eerste maanden van hun bestaan niet overleven. In dat geval werpt een zeug vaak een tweede nest later in het jaar.
Dat stelt de Zoogdiervereniging, die 2010 heeft uitgeroepen tot het Jaar van het Wilde Zwijn. Een biggetje in streepjesvacht blijft tot ongeveer een week na de geboorte in de ketel zoals het zwijnennest heet. Daarna moeten de nog nauwelijks behaarde beestjes aansluiten bij de groep. Onderkoeling is de belangrijkste doodsoorzaak van jonge zwijnen in de eerste maanden van hun leven. Zwijnen werpen gewoonlijk maar een keer per jaar.
Maar nu de vroege nesten verloren gaan door de aanhoudende kou, kunnen de zeugen een tweede worp krijgen later in het jaar. Biggetjes kunnen al in het eerste jaar na hun geboorte zelf werpen, aldus de vereniging.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar