Vroege Vogels

'Zwijnen dit jaar twee nesten'

  •  
02-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wildzwijn.jpg
Wilde zwijnen gaan dit jaar mogelijk twee keer jongen. De eerste jonge biggetjes zijn weliswaar al gezien in de bossen, maar omdat het zo lang koud blijft is de kans groot dat deze diertjes de eerste maanden van hun bestaan niet overleven. In dat geval werpt een zeug vaak een tweede nest later in het jaar.
Dat stelt de Zoogdiervereniging, die 2010 heeft uitgeroepen tot het Jaar van het Wilde Zwijn. Een biggetje in streepjesvacht blijft tot ongeveer een week na de geboorte in de ketel zoals het zwijnennest heet. Daarna moeten de nog nauwelijks behaarde beestjes aansluiten bij de groep. Onderkoeling is de belangrijkste doodsoorzaak van jonge zwijnen in de eerste maanden van hun leven. Zwijnen werpen gewoonlijk maar een keer per jaar.
Maar nu de vroege nesten verloren gaan door de aanhoudende kou, kunnen de zeugen een tweede worp krijgen later in het jaar. Biggetjes kunnen al in het eerste jaar na hun geboorte zelf werpen, aldus de vereniging.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.