Vroege Vogels

Zwermende bijen

  •  
15-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
349 keer bekeken
  •  
Bijenzwerm

© foto: Rob Buiter

In het voorjaar verlaten koninginnen van de honingbij vaak hun kast. Samen met een flink deel van het volk 'splitsen' ze op die manier het volk en zoeken ze een nieuwe plek op, terwijl in de kast nieuwe koninginnen uit het ei kruipen. Zo'n bijenzwerm kan er indrukwekkend en ook wel angstaanjagend uitzien. Maar eng is het zeker niet, benadrukt imker Pim Lemmers. 'Zwermende bijen hebben voor drie dagen voedsel in hun honingmaag zitten. Ze zijn dan ook hartstikke mak!'
Vorige week zag Menno Bentveld live, tijdens de uitzending de koningin van het bijenvolk bij Stadzigt vertrekken. Diezelfde dag vond verslaggever Rob Buiter aan de overkant van zijn straat een grote bijenzwerm, die door Lemmers werd opgehaald. Een dag later streek er opnieuw een bijenzwerm neer, nu bij de buurvrouw van Rob.
Eerst spoot Lemmers de zwerm nat met gewoon water, om ze nog net iets rustiger te maken
(tekst loopt verder onder foto)
Pim Lemmers vangt bijenzwerm

© foto: Rob Buiter

Vervolgens klopte Lemmers de duizenden bijen uit de rozenstruik in een emmer, om ze daarna in een lege kast te kieperen...
(tekst loopt verder onder foto)
Pim Lemmers schept bijenzwerm

© foto: Rob Buiter

Tot slot controleerde hij - op veilige afstand gadegeslagen door de buurvrouw - of de koningin ook was meegekomen. 'Want zonder koningin zouden de bijen net zo hard weer wegzwermen', aldus Lemmers.
Buurvrouw met bijenzwerm

© foto: Rob Buiter

Meer over:

bijen, zwermen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.