Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwerfhonden Roemenië vogelvrij verklaard

  •  
13-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
DSCN5943.JPG
In Roemenië worden dagelijks honderden zwerfhonden op vaak afschuwelijke wijze gedood, nadat het Roemeense Constitutionele Hof hiervoor eind 2013 toestemming gaf. VIER VOETERS is bij het Hof van Beroep in Boekarest een juridische procedure gestart om deze massale slachting stop te zetten en meer diervriendelijke en duurzame methodes een kans te geven.
Juridisch gezien rammelt de uitvoering van de wetgeving aan alle kanten en leidt tot extreem dierenleed. De belangrijkste oorzaak is dat de coördinatie is uitbesteed aan private ondernemingen, die betaald krijgen per gedood dier. Maar omdat deze ondernemingen verder niet gecontroleerd worden en niet transparant te werk gaan, kunnen ze de honden op gruwelijke wijze doden. Bijvoorbeeld door ze vergiftigd vlees te voeren of simpelweg geen eten en drinken te geven.
De huidige wetgeving wordt door sommige mensen ook gezien als vrijbrief voor dierenmishandeling. VIER VOETERS heeft in de afgelopen maanden al meer dan 70 gevallen van mishandeling aan de autoriteiten gemeld, maar tot nu toe is niemand opgepakt. Onlangs werd VIER VOETERS opnieuw geconfronteerd met een dramatisch voorbeeld. In Popesti Leordeni, nabij Boekarest, werd op het laatste moment een zwerfhond gered uit een rioolput. Dat het hier niet om een ongeluk ging, werd meteen duidelijk. Een onbekende dierenbeul had het dier met een stuk ijzerdraad om haar hals, verzwaard met een zak stenen, in een zes meter diepe rioolput gegooid. Daar heeft de hond minstens een week hulpeloos gelegen tot een toevallige voorbijganger haar ontdekte, wat voer toewierp en contact opnam met het plaatselijke asiel Speranta. Medewerkers van dit door VIER VOETERS gesteunde asiel konden haar redden en medische zorg geven, waarna de hond geadopteerd is.
Tekst en foto: Stichting VIER VOETERS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.