Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwemmende mollen | Zelf Geschoten

  •  
18-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4069 keer bekeken
  •  

Wist je dat mollen hartstikke goed kunnen zwemmen? Toch is het vrij bijzonder om dat te zien gebeuren, omdat de mol voornamelijk ondergronds leeft. Clarinda Zonneveld en Anita Ketel hadden het geluk dit vast te kunnen leggen. "De mol zwom een rondje en rende het water weer uit", schrijft Clarinda Zonneveld.

Ondergronds

De mol leeft vooral ondergronds. Hier leeft hij in zelf gegraven tunnels op plekken waar veel regenwormen zitten. Deze houden vooral van humusrijke grond, dus zit de mol vaak ook op deze plekken. Ondergronds is het donker, waardoor de mol aan zicht niet veel heeft. Door zijn kleine oogjes ziet hij maar heel weinig. Gelukkig kan hij iets beter ruiken!

Vernuftig gangenstelsel

Het gangenstelsel van de mol beslaat gemiddeld een oppervlakte van zo’n vierhonderd vierkante meter. Sommige gangen liggen vlak boven het maaiveld, en er zijn er bij die een meter de diepte in gaan. Beiden zijn met verticale verbindingen aan elkaar gekoppeld. Om te voorkomen dat de woning bij veel regenval onder water komt te staan graaft de mol nog een verticale gang om het water af te voeren naar het grondwater. Meestal is dit genoeg, maar met extreme neerslag komt zijn stelsel alsnog onderwater te staan. Als de mol dan snel zijn hol moet verlaten, komen zijn zwemkunsten goed te pas.

Dieet

De mol is een echte veelvraat, maar het liefste eet hij dikke regenwormen. Daarnaast eet hij larven, insecten, slakken, spinnen maar ook staan jonge muisjes op zijn menu. De mol moet heel veel eten om op gewicht te blijven: wel 50% van zijn lichaamsgewicht. Gelukkig komt hij zijn eten vaak tegen in zijn zelf gegraven tunnels. Ideaal dus!

Meer over:

mol, zwemmen, mollen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.