Augustus is de maand dat veel eenden en ganzen al hun slagpennen ruien. Ze kunnen dan een paar weken niet vliegen. Een uitgelezen moment voor onderzoekers om deze dieren te ringen.
Zo onderzoekt bioloog Sjoerd Dirksen al vele jaren de krooneenden op de Vinkeveense Plassen. Ooit was de krooneend een zeldzame broedvogel in ons land. Alleen op de Vinkeveense plassen bleef het water altijd helder genoeg voor deze duikende planteneters.
Om een ruiende eend te ringen moet je wel het water in. Met netten in de plas probeert (!) Dirksen eenden bijeen te drijven om ze vervolgens te kunnen meten, wegen en ringen.
Door dit jarenlange ringonderzoek heeft Dirksen veel geleerd over bijvoorbeeld de verspreiding van de krooneenden. De Vinkeveense plassen zijn een soort 'brongebied' gebleken, van waaruit de rest van het land weer is bevolkt. Ook ontdekte hij dat krooneenden aanzienlijk ouder kunnen worden dan altijd gedacht. Onlangs zag hij op een steiger een eend zitten met een ring die hij meer dan 16 jaar terug had omgedaan.
Beauty
De krooneend is met recht een beauty! In de zomer hebben de mannetjes een grote rode kop, maar zo aan het eind van juli gooien ze hun mooie veren af voor de rui. Alleen de snavel van de mannetjes blijft dan fel rood.
Fotograaf: josjansen
De kroonend leeft van waterplanten zoals kranswieren. Op de foto met het vrouwtje en twee jongen is te zien hoe moeders net boven is komen drijven met een snavel vol kranswier. De jongen duiken er meteen bovenop!