Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwavelvreter zoekt zure regen_02_03_2012

  •  
02-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De Zwavelvreter is een korstmos en dol op zure regen. Nu deze is teruggedrongen is de korstmos nog maar mondjesmaat te vinden en op de Rode lijst van bedreigde soorten beland. Is dat slecht nieuws of goed?
Op het onlangs verschenen voorstel voor Rode Lijst van bedreigde korstmossen is Zwavelvreter, of Groene schotelkorst, één van de meest opmerkelijke nieuwkomers. Tussen 1930 en 1990 nam de soort enorm toe in heel West-Europa als gevolg van zure regen. In grote delen van Nederland verdwenen de korstmossen behalve deze ene soort. Door een succesvol milieubeleid in de jaren tachtig werd de zure regen teruggedrongen en verdween Zwavelvreter. Nu is de soort nog mondjesmaat te vinden in schone gebieden. De soort is namelijk erg gevoelig voor luchtvervuiling door stikstofverbindingen uit de landbouw.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.