Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zwartstreeplieveheersbeestje steeds vaker gezien

27 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zwartstreeplieveheersbeestje2

© Zwartstreeplieveheersbeestje - Fotograaf Arp Kruithof

Het zwartstreeplieveheersbeestje ( Adalia conglomerata )  is een Midden-Europese soort die zich afgelopen jaren voorzichtig lijkt uit te breiden. Het zwartstreeplieveheersbeestje komt eigenlijk voor in Midden-Europa, maar is via Duitsland zich de afgelopen jaren aan het uitbreiden. In 2017 is de soort op verschillende plekken in Noord-Limburg en Oost-Brabant aangetroffen en het lijkt erop dat ze van plan is om in Nederland te blijven, meldt de site Nature Today.
Lieveheersbeestjes zijn een populaire insectengroep. Ze worden gewaardeerd om hun vrolijke kleuren en rol als bladluisbestrijder. Het zwartstreeplieveheersbeestje lijkt vooral voor te komen op sparren en is mogelijk gespecialiseerd in het eten van aan spar gebonden bladluizen.

Herkennen van zwartstreeplieveheersbeestje

Deze nieuwe soort voor Nederland is lastig te herkennen door de variatie binnen de soort. De stippen kunnen samensmelten en een golvende zwarte band vormen. De naad tussen de dekschilden is zwart. De grondkleur van het zwartstreeplieveheersbeestje is altijd geelbruin is (en nooit helder oranje).
Zwartstreeplieveheersbeestje_arpkruithof

© Fotograaf: Arp Kruithof

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar