Vroege Vogels

Zwartkeellijster in Groningen

  •  
30-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
Zwartkeellijster1_ThijsGlastra

© Zwartkeellijster - Fotograaf ThijsGlastra

Vorige week arriveerde een zwartkeellijster ( Turdus atrogularis ) als dwaalgast in Nederland en nu is de soort al bijna 500 keer op Waarneming.nl gemeld. Officieel zijn er tussen 1981 en 2009 maar zes bevestigde waarnemingen van deze vogel. De lijster wordt altijd gezien in het winterseizoen en in de noordelijke helft van het land.
Opvallend genoeg waren er twee  van de zes gevallen binnen de gemeente Groningen en ook dit keer is de zwartkeellijster weer geland in het noordelijke deel van deze provincie. Dat was aanleiding voor tal van vogelaars uit het hele land om dit weekend naar Noord-Groningen af te reizen om dit vogeltje vast te leggen met de camera.
Zwartkeellijster2_ThijsGlastra

© Zwartkeellijster - Fotograaf ThijsGlastra

De lijster overwintert normaal in het zuidwesten, zuiden en oosten van Azië. Het mannetje heeft een zwarte keel en borst, het vrouwtje is bruingrijs en gestippeld op de borst.

Broedende zwartkeellijster

De zwartkeellijster broedt van de Siberische taiga tot aan de uitlopers van de Oeral. Hun nesten maken ze langs de randen van naaldbossen en gemengde loofbossen, het liefst in de buurt van stroompjes of moerassige gebieden. Het nest is gemaakt van fijn gras, mos en korstmossen. In de zomer broedt een koppeltje zwartkeellijsters alleen of in kleine groepjes. In de winter verzamelen ze met andere lijsters in grote zwermen. Het voedsel van de vogels bestaat uit ongewervelde dieren, bessen en zaden en ze zoeken het op de grond.

Soort of ondersoort

De zwartkeellijster is nauw verwant aan de roodkeellijster ( Turdus ruficollis ), die afhankelijk van taxonomische inzichten soms als aparte soorten en soms als ondersoorten van elkaar worden gezien.
Zwartkeellijster3_ThijsGlastra

© Zwartkeellijster - Fotograaf ThijsGlastra

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

arend@volger.com
arend@volger.com1 feb. 2018 - 0:04

Een prachtige vogel om te zien; komt in NoordOost Groningen nogal voor op het moment; ze zijn nog meer te zien (en te fotograferen) in de polder net over de Duitse Grens, richting Jemgun.     Oja, daar ga ik met de fiets naar toe; goed voor het milieu!

jacaj
jacaj31 jan. 2018 - 16:53

Prachtige foto's, leuke waarneming, zonder meer. Of het een goed idee is om vanuit heel Nederland met zijn allen hiervoor naar Groningen af te reizen betwijfel ik. 

marthekleijn
marthekleijn31 jan. 2018 - 16:44

echt heel mooi, de mooiste

Huijsen
Huijsen31 jan. 2018 - 14:12

Slecht voor het milieu, allemaal met de auto naar Groningen! Je ziet hem ook bij Vroege Vogels vanuit de huiskamer.

Harold Rijnbergen
Harold Rijnbergen31 jan. 2018 - 13:49

Mooie foto's van deze vogel. ik had er nog nooit van gehoord!

carinamaria
carinamaria31 jan. 2018 - 13:39

Prachtige foto's! gr. Carina

pieterbj
pieterbj31 jan. 2018 - 13:09

Prachtige foto's Thijs ! gr. pieter

veldkamp
veldkamp31 jan. 2018 - 13:07

Schitterende foto's van een zeldzame [dwaal]wintergast

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.