Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwarte sterns vinden nestvlotjes in Ankeveense Plassen

  •  
30-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
zwarte-stern.jpg
Gesignaleerd: vijftien paar broedende zwarte sterns op de nestvlotjes die Natuurmonumenten dit voorjaar heeft uitgezet op de Ankeveense Plassen.
Bedreigd
In totaal broeden in Nederland nog maar ongeveer 1000 paartjes en de vogel staat daarom op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten. Bijna alle Nederlandse zwarte sterns broeden inmiddels op nestvlotjes. Dit komt omdat de oorspronkelijke broedplekken zoals waterleliewortels en gele plompen, schaars zijn geworden.
Om de overlevingskansen van deze vogels te vergroten verricht Natuurmonumenten veel werk om het leefgebied te behouden. Ook het uitzetten van nestvlotjes helpt de soort overleven.
Wat is een zwarte stern?
De zwarte stern is een vogel die woont in moeras- en veenweidengebieden. Ze broeden in kolonies en zoeken voedsel al vliegend boven het water en weilanden. Dat voedsel varieert van kleine visjes tot libellen.
Klik hier om naar de zwarte stern te luisteren
De zwarte stern verschijnt vanaf eind april in Nederland. In augustus verzamelen grote groepen zich bij het IJsselmeer. Een maand later  vertrekken ze dan gezamenlijk naar de West-Afrikaanse kust om daar te overwinteren.
 
Broedparen in de Vechtplassen
In de Ankeveense plassen zijn ze in 2010 weer terug nadat er in 2009 geen enkel paar is gezien. Deze zomer broeden er in de Vechtplassen in totaal ongeveer 25 paar. Ook de Tienhovense plassen is een gewilde broedplaats. In Botshol zijn dit jaar geen broedparen gesignaleerd.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.