Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwarte specht werkt bouwafval weg | Zelf Geschoten

  •  
21-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1391 keer bekeken
  •  

Na het hakken van de nestholte werkt de zwarte specht de gehakte spaanders weg. Met een zwaai van de kop slingert hij de houtsnippers in het rond. Zo’n nest kan een inhoud hebben van wel 20 liter! Video van Peter van Dongen, gefilmd in Planken Wambuis.

De eerste stap: hakken, hakken, hakken!

Dit vrouwtje van de zwarte specht hakt een nieuw nest in de boom. De nesten van de zwarte specht onderscheiden zich door de grote ovale ingang. Vaak hakt de vogel een nest in een oudere beuk of eik. Meestal maakt de zwarte specht ieder jaar een nieuw holtenest en gebruikt hij vaak verschillende nesten voor broeden en slapen. Wanneer de specht is uitgebroed wordt het nest opnieuw gebruikt door boommarters en kerkuilen. Deze video is gemaakt door Bram Siertsema.

Makkelijk te herkennen

De zwarte specht is de grootste Europese specht. Hij is makkelijk te onderscheiden van de andere Europese spechten door zijn geheel zwarte verenkleed. De kopkap van het mannetje is helemaal rood en het vrouwtje heeft een klein rode vlek achter op haar kruin.

20201113_ZG_zwarte specht

Schaarse soort

De zwarte specht is een zeldzame soort in Nederland. Het aantal broedparen wordt geschat op rond de 1.000. In de winter is de zwarte specht vooral aangewezen op mierenhopen en mieren die leven in opgeslagen hout. Overdag zoeken ze naar voedsel, maar als het gaat schemeren zoeken de spechten hun slaapplaats op, in dit geval de bomen waar ze een nest hebben.

Meer over:

zwarte specht, nest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.