Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zwarte populier

18 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
zwarte_populier.jpg
Nederland heeft zo’n honderd inheemse bomen en struiken en een groot
deel staat op uitsterven. Beheerders vinden ze niet belangrijk of
kennen ze zelfs niet. Op een eilandje langs de Dinkel staat een eenzame zwarte populier. Zonder soortgenoten in de buurt zal hij zeker verdwijnen. 
De zwarte populier (Populus nigra) is een plant uit de wilgenfamilie (Salicaceae). Het is een boom die van nature voorkomt in vrijwel heel Europa, Noord-Afrika, Centraal-Azië en West-Azië. De boom kan 100 tot 150 jaar oud worden en soms tot 300 jaar.
De zwarte populier geldt als de meest bedreigde boomsoort in Europa. De plant dankt deze status aan het massaal aanplanten van cultivars en het verdwijnen van zijn natuurlijk milieu.
De boom kan tot 35 m hoog worden met afstaande takken en een brede, onregelmatige kroon. De bast is donkergrijs tot zwart met een diep, x-vormig gegroefde schors en veel knobbels en vergroeiïngen. De geelgrijze twijgen zijn rond en glad en hebben kleverige, roodachtige knoppen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.