Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zwarte ooievaar zien? Grijp dan nu je kans!

15 aug 2018
  •  
leestijd 2 minuten
zwarte ooievaar bonteklepper

© Zwarte ooievaar, fotogtaaf: bonteklepper

De (witte) ooievaar is weer helemaal terug in Nederland. Zijn neef, de zwarte ooievaar, komt ook steeds vaker op bezoek. Vooral in mei en augustus kunnen ze overal opduiken in het land.
Augustus is hét moment dat de zwarte ooievaars op doortrek te zien zijn in Nederland. Ze nemen hier een pauze tijdens hun reis vanuit o.a. Oost-Europa richting midden Afrika. Je kunt ze op allerlei plekken vinden, maar vooral in het oosten van Nederland. Ze zitten dan bij water, akkers of graslanden. Zoals er maar eten te vinden is. Op waarneming.nl kun je precies zien waar ze zitten.

Herkennen

Wanneer een zwarte ooievaar in het veld staat, is hij makkelijk te herkennen. Zijn oranjerode snavel en poten steken fel af tegen zijn zwarte verenkleed. Die zwarte veren hebben een groenpaarse gloed in het zonlicht. In de vlucht kun je goed zien dat de buik wit is en de rest zwart. Qua grootte is hij ietsje kleiner dan de ‘gewone’ ooievaar. Jonge zwarte ooievaars worden ook vaak gezien in Nederland. Die zijn te herkennen aan de grijsgroene snavel en poten. Het verenkleed is ook wat doffer van kleur.
zwarte en gewone ooievaars

© Ooievaar en zwarte ooievaar in vlucht, foto's van keesvenneker en kasteelheertje

Ooievaar en zwarte ooievaar in vlucht, foto's van keesvenneker en kasteelheertje.

Broeden?

Tot nu toe is er nog geen broedgeval bekend van de zwarte ooievaar in Nederland. Maar ze broeden wel dicht bij de grens. Zoals in de Belgische Ardennen waar de populatie ook steeds groter wordt. De kans op een broedgeval in Nederland wordt daarom steeds groter. Ook omdat er al exemplaren zijn gezien die hier overzomeren.
zwarte ooievaar juveniel boshuis

© Jonge zwarte ooievaar, foto: boshuis

Jonge zwarte ooievaar, foto: boshuis.
Heb jij een zwarte ooievaar gezien en op de foto gezet? Plaats de foto dan op onze fotopagina. Heb je een filmpje gemaakt? Stuur die dan in voor Zelf Geschoten.
Filmpje van Raymond Daemen van een zwarte ooievaar en blauwe reiger.
Tekst: Nature Today , Vogelbescherming 

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.