De (witte) ooievaar is weer helemaal terug in Nederland. Zijn neef, de zwarte ooievaar, komt ook steeds vaker op bezoek. Vooral in mei en augustus kunnen ze overal opduiken in het land.
Augustus is hét moment dat de zwarte ooievaars op doortrek te zien zijn in Nederland. Ze nemen hier een pauze tijdens hun reis vanuit o.a. Oost-Europa richting midden Afrika. Je kunt ze op allerlei plekken vinden, maar vooral in het oosten van Nederland. Ze zitten dan bij water, akkers of graslanden. Zoals er maar eten te vinden is. Op
waarneming.nl
kun je precies zien waar ze zitten.
Herkennen
Wanneer een zwarte ooievaar in het veld staat, is hij makkelijk te herkennen. Zijn oranjerode snavel en poten steken fel af tegen zijn zwarte verenkleed. Die zwarte veren hebben een groenpaarse gloed in het zonlicht. In de vlucht kun je goed zien dat de buik wit is en de rest zwart. Qua grootte is hij ietsje kleiner dan de ‘gewone’ ooievaar. Jonge zwarte ooievaars worden ook vaak gezien in Nederland. Die zijn te herkennen aan de grijsgroene snavel en poten. Het verenkleed is ook wat doffer van kleur.
Ooievaar en zwarte ooievaar in vlucht, foto's van keesvenneker en kasteelheertje.
Broeden?
Tot nu toe is er nog geen broedgeval bekend van de zwarte ooievaar in Nederland. Maar ze broeden wel dicht bij de grens. Zoals in de Belgische Ardennen waar de populatie ook steeds groter wordt. De kans op een broedgeval in Nederland wordt daarom steeds groter. Ook omdat er al exemplaren zijn gezien die hier overzomeren.