Vroege Vogels

Zwarte neushoorn uitgezet in Tsjaad

  •  
09-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Zwarte neushoorn

© Bron: Pixabay

Na tientallen jaren van afwezigheid keert de zwarte neushoorn terug in Tsjaad. De universiteit van het Zuid-Afrikaanse Pretoria wil bij wijze van proef zes dieren in een natuurpark in het Centraal-Afrikaanse land uitzetten.
De bedreigde diersoort stierf in de jaren zeventig uit in Tjaad. De universiteit van Pretoria onderzoekt nu of het natuurpark in Tjaad aan de juiste eisen voldoet om die dieren in het wild te laten leven. De neushoorns zullen dan terechtkomen in het Zakouma National Park, waar nu al enkele honderden olifanten in het wild leven.

Uitbreiden leefgebied

Als de proef succesvol is, worden er misschien nog meer neushoorns uitgezet in andere Afrikaanse landen. Door het leefgebied van de neushoorn uit te breiden hopen wetenschappers de kans dat het dier uitsterft zo klein mogelijk te maken.

Stroperij

In Zuid-Afrika leven momenteel zo'n tweeduizend zwarte neushoorns. Dit is ongeveer tachtig procent van de wilde populatie wereldwijd. Het aantal zwarte neushoorns daalt al jaren als gevolg van stroperij. In 2016 stierven er duizend neushoorns voor de handel in de hoorns. Naast de zwarte neushoorns leven er ook zo'n achttienduizend witte neushoorns in Zuid-Afrika.
Bron: NU.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.