Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwarte ibissen blijven plakken

  •  
07-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
zwarte_ibis_01.jpg

© Fotograaf: Rubo99

De uit Zuid-Europa afkomstige zwarte ibis verscheen vanaf eind september 2013 in opvallende aantallen in ons land. Door het uitblijven van echt winterweer konden minimaal tien tot twaalf vogels het bij ons uithouden. De zwarte ibis maakt als broedvogel een indrukwekkende rentree door in Zuid-Europa. In Spanje, waar de soort een tijdlang verdwenen was, nestelen tegenwoordig duizenden paren. De sprong naar het zuiden van Frankrijk is inmiddels gemaakt door honderden paren.
Met zo’n achterland is het niet verwonderlijk dat de in Nederland opduikende aantallen toenemen. Zwarte ibissen zijn erg mobiel, zodat het lastig is te bepalen om hoe veel vogels het precies ging, maar in totaal betrof het vele tientallen.
zwarteibis_Rubo99
Fotograaf: Rubo99
Zouden sommige vogels ook nog andere plannen hebben met ons land? Misschien wel, want in 2012 is al eens een paartje zwarte ibissen gezien dat met nestmateriaal sleepte. Het leidde toen niet tot een broedgeval, maar wie weet wat er dit jaar op stapel staat.
Tekst: Arjan Boele & Fred Hustings, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.