Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zware winter voor wintergroene orchideeën

  •  
10-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
orchidee_02.jpg
Sommige soorten orchideeën in Nederland overwinteren boven de grond als aanpassing aan droge zomers en zachte natte winters. Met deze strenge winter achter de rug ontstaat de vraag: hoe zijn deze soorten de afgelopen maanden doorgekomen?
Bokkenorchisrozet met vorstschade
Niet alle in Nederland voorkomende orchideeën overwinteren veilig onder de grond. De Bokkenorchis (Himantoglossum hircinum), de Bijenorchis (Ophrys apifera) en het Hondskruid (Anacamptis pyramidalis) vormen in het najaar bladrozetten en brengen de winter dus deels bovengronds door. Deze vorm van overwintering is een goede aanpassing aan het klimaat van droge zomers en zachte vochtige winters dat in een groot deel van hun verspreidingsgebied heerst. Door de zachte winters van de afgelopen jaren hebben alle drie de soorten zich de afgelopen jaren kunnen uitbreiden.
Hondskruidrozet met vorstschade
De vraag is nu: hoe hebben deze soorten de afgelopen strenge winter doorgemaakt? Op 24 februari zijn door een lid van de WEO enkele groeiplaatsen van genoemde soorten bezocht. Vooral de Bokkenorchis blijkt flink te lijden hebben gehad onder de vorst. Zeker de rozetten die zich in het open grasland bevonden, zijn min of meer fataal aangetast. Ook enkele rozetten van het Hondskruid vertonen duidelijk vorstschade. De rozetten van de Bijenorchis lijken de winter zonder kleerscheuren te hebben overleefd. Nu maar afwachten wat er van de zomer in bloei komt.
Meer informatie: Europese Orchideeën
Tekst: Jos Lammers en Martin van den Hoorn, Werkgroep Europese Orchideeën
Bron: Natuurbericht.nl  

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.