Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zware winter voor wilde zwijnen door 'slecht mastjaar'

11 okt 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
332 keer bekeken
  •  
Wilde zwijnen

© wilde zwijnen, fotograaf: henrico

Wilde zwijnen gaan op de Veluwe een zware winter tegemoet, schrijft Trouw. Beuken en eiken hebben door het droge voorjaar en de koude zomer minder zaden kunnen produceren. En laat dit nu net het voedsel voor wilde zwijnen zijn. Wen mastjaar is een jaar waarin bomen en struiken veel meer vrucht dragen dan gemiddeld. De naam voor een jaar waarin de vruchtdracht van bomen en struiken gering is heet een beurtjaar.

Historisch slecht mastjaar

Een historisch 'slecht mastjaar', vertelt Erik Koffeman van Faunabeheereenheid Gelderland, de stichting die voor Provincie Gelderland dierenpopulaties beheert en de schade door wilde dieren beperkt: "Er is een kans dat de beuken zelfs helemaal geen vrucht produceren, maar alleen een lege huls. Dan is het een van de slechtste drie mastjaren van de afgelopen dertig jaar. Wilde zwijnen gaan de komende maanden op zoek naar knollen, insecten, reptielen, amfibieën en zelfs karkassen. Het zijn echte omnivoren en zullen ook meer overdag foerageren en zichtbaarder voor mensen zijn."

De komende winter zullen de wilde zwijnen kampen met een voedseltekort, hun flexibele dieet ten spijt. Toch is de angst voor massale sterfte door honger ongegrond. Net als in voorgaande jaren zal de afschot van wilde zwijnen een groot deel van de populatie wegnemen.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar