Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zware winter voor wilde zwijnen door 'slecht mastjaar'

  •  
11-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
597 keer bekeken
  •  
Wilde zwijnen

© wilde zwijnen, fotograaf: henrico

Wilde zwijnen gaan op de Veluwe een zware winter tegemoet, schrijft Trouw. Beuken en eiken hebben door het droge voorjaar en de koude zomer minder zaden kunnen produceren. En laat dit nu net het voedsel voor wilde zwijnen zijn. Wen mastjaar is een jaar waarin bomen en struiken veel meer vrucht dragen dan gemiddeld. De naam voor een jaar waarin de vruchtdracht van bomen en struiken gering is heet een beurtjaar.

Historisch slecht mastjaar

Een historisch 'slecht mastjaar', vertelt Erik Koffeman van Faunabeheereenheid Gelderland, de stichting die voor Provincie Gelderland dierenpopulaties beheert en de schade door wilde dieren beperkt: "Er is een kans dat de beuken zelfs helemaal geen vrucht produceren, maar alleen een lege huls. Dan is het een van de slechtste drie mastjaren van de afgelopen dertig jaar. Wilde zwijnen gaan de komende maanden op zoek naar knollen, insecten, reptielen, amfibieën en zelfs karkassen. Het zijn echte omnivoren en zullen ook meer overdag foerageren en zichtbaarder voor mensen zijn."

De komende winter zullen de wilde zwijnen kampen met een voedseltekort, hun flexibele dieet ten spijt. Toch is de angst voor massale sterfte door honger ongegrond. Net als in voorgaande jaren zal de afschot van wilde zwijnen een groot deel van de populatie wegnemen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.