Zware algenbloei verpest duikplezier
• 27-05-2013
• leestijd 2 minuten
Het voorjaar is voor sportduikers het seizoen bij uitstek, om te genieten van de mariene onderwaternatuur in o.a. De Zeeuwse Delta en de Noordzee. Maar in sommige jaren kan dit plezier ernstig verstoord worden door een zware algenbloei door de flagellaat
Phaeocystis pouchetti
, ook wel schuimalg genoemd. De afgelopen jaren hebben we er nauwelijks last van gehad. Maar dit jaar heeft er zich een extreem zware algenbloei ontwikkeld. Het is, na de langdurige winter, de tweede oorzaak van een ernstige lokale verstoring van het sportduikplezier in de Oosterschelde. Deze ziet er nu uit als een geconcentreerde groentesoep met een doorzicht van minder dan een halve meter.
Algenbloei
Wat we in de volksmond ook wel algenbloei noemen, is in het voorjaar in de Nederlandse en Noordwest-Europese kustwateren een opmerkelijk natuurfenomeen dat slechts om de zoveel jaren toe slaat. Afhankelijk van de aanwezige concentraties van de voedingsstoffen fosfaten en nitraten, de zeewatertemperatuur en de hoeveelheid lichtinval kan de concentratie aan cellen van de schuimalg spectaculair exploderen. Niet ieder jaar zijn die omstandigheden voor deze alg gunstig genoeg om zich explosief te kunnen ontwikkelen. De afgelopen jaren is de algenbloei allerzins meegevallen. Maar net als in o.a. 2007 en 2008 is het Oosterschelde water nu tijdelijk verandert in een bijna ondoorzichtige groentesoep.
Bekijk ook de reportage van
Vroege Vogels TV
dinsdag 28 mei op Ned2 om 19:20. Menno Bentveld wilde het paren van de sepia's filmen in de Oosterschelde en dat werd wat lastiger door de algenbloei.