Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zware algenbloei verpest duikplezier

  •  
27-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
algen_07.jpg
Het voorjaar is voor sportduikers het seizoen bij uitstek, om te genieten van de mariene onderwaternatuur in o.a. De Zeeuwse Delta en de Noordzee. Maar in sommige jaren kan dit plezier ernstig verstoord worden door een zware algenbloei door de flagellaat Phaeocystis pouchetti , ook wel schuimalg genoemd. De afgelopen jaren hebben we er nauwelijks last van gehad. Maar dit jaar heeft er zich een extreem zware algenbloei ontwikkeld. Het is, na de langdurige winter, de tweede oorzaak van een ernstige lokale verstoring van het sportduikplezier in de Oosterschelde. Deze ziet er nu uit als een geconcentreerde groentesoep met een doorzicht van minder dan een halve meter.
Algenbloei
Wat we in de volksmond ook wel algenbloei noemen, is in het voorjaar in de Nederlandse en Noordwest-Europese kustwateren een opmerkelijk natuurfenomeen dat slechts om de zoveel jaren toe slaat. Afhankelijk van de aanwezige concentraties van de voedingsstoffen fosfaten en nitraten, de zeewatertemperatuur en de hoeveelheid lichtinval kan de concentratie aan cellen van de schuimalg spectaculair exploderen. Niet ieder jaar zijn die omstandigheden voor deze alg gunstig genoeg om zich explosief te kunnen ontwikkelen. De afgelopen jaren is de algenbloei allerzins meegevallen. Maar net als in o.a. 2007 en 2008 is het Oosterschelde water nu tijdelijk verandert in een bijna ondoorzichtige groentesoep.
Bekijk ook de reportage van Vroege Vogels TV dinsdag 28 mei op Ned2 om 19:20. Menno Bentveld wilde het paren van de sepia's filmen in de Oosterschelde en dat werd wat lastiger door de algenbloei.
Tekst en foto’s: Peter H van Bragt, Stichting ANEMOON
Bron: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.