Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zwangere steurgarnaal wint WWF-Frans Lanting Photo Award

10 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
cid29568_Zwangere-steurgarnaal-omringd-door-familie_Gino-Symus_Boortmeerbeek-(B)_Winnaar-Volwassenen

© Zwangere steurgarnaal omringd door familie - Copyright Gino Symus/WWF

De winnaars van de WWF-Frans Lanting Photo Award zijn zondagmiddag bekend gemaakt in het Nederlandse Fotomuseum in Rotterdam. De jonge en volwassen natuurfotografen van deze vijfde editie zijn er in geslaagd om in één krachtig beeld een verhaal te vertellen. Een dode jan-van-gent in plastic afval vertelt over een grote bedreiging, terwijl foto’s van een zwangere steurgarnaal, een hert in het zonlicht en een vers geweven spinnenweb de hoop en kracht van de natuur weerspiegelen.

Winnende foto

De winnende beelden van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland zijn gekozen uit ruim 7.000 inzendingen. De jury stond onder leiding van de beroemde natuurfotograaf en WWF-ambassadeur Frans Lanting. Bij de volwassenen heeft Gino Symus uit België gewonnen met een bijzondere belichte foto van een zwangere steurgarnaal waarbij de zon boven het water zorgt voor tegenlicht en je zelfs de eitjes in het lijf van de garnaal kunt zien.
cid29568_Zwangere-steurgarnaal-omringd-door-familie_Gino-Symus_Boortmeerbeek-(B)_Winnaar-Volwassenen

© Zwangere steurgarnaal omringd door familie - Copyright Gino Symus/WWF

Copyright Gino Symus/WWF: “Ik stuitte in de Zeeuwse wateren op een zwangere steurgarnaal. In het koesterende zonlicht bleef ze mooi poseren, omringd door aasgarnaaltjes. Het plaatje klopt helemaal: vol leven onderwater en ook nog nieuw leven op komst”.

Young Talents en Kids Award

Bij de Young Talents won de 12-jarige Dirk Hoogenstein uit Utrecht de prijs met een aangrijpende foto van een dode jan-van-gent omringd door plastic afval.
cid26961_Plastic-dood_Dirk-Hoogenstein_Utrecht_Winnaar-Young-Talent

© Jan-van-genten op Helgoland - Copyright Dirk Hoogenstein/WWF

Copyright Dirk Hoogenstein/WWF: “Plastic is heel slecht voor de natuur. Dat wilde ik met deze foto laten zien. De jan-van-genten op Helgoland bouwen hun nesten met wat ze zoal aantreffen, dus komt er veel van ons afval in terecht, zoals de plastic visnetten die in zee ronddrijven. Het woei heel hard dus het was moeilijk om de camera stil te houden. Maar het is toch gelukt”.

De Kids Award

De Kids Award is in de wacht gesleept door de 8-jarige Duco Slooff uit Zeist. Hij legde op artistieke manier een spinnenweb met dauwdruppels vast.
cid38704_hetwebzonderspin_DucoSlooff_Zeist_Winnaar-Kids

© Spinnenweb - Copyright Duco Slooff/WWF

Copyright Duco Slooff/WWF: “Ik maak niet zo vaak foto’s van iets wat door een dier is gemaakt, maar dit web zonder spin op het Leersumse Veld kon ik toch niet weerstaan. De druppeltjes die eraan plakken hebben het in een soort sieraad veranderd”.

Publieksprijs

De Publieksprijs is gewonnen door de 15-jarige Mark de Wit uit Den Hoorn die tijdens een boswandeling opeens een hert spotte die prachtig belicht werd door de zonnestralen die door de bomen schenen.
cid29228_Hert-in-'t-licht_Mark-de-Wit_Den-Hoorn_Winnaar-Publieksprijs

© Damhert - Copyright: Mark de Wit/WWF

Copyright: Mark de Wit/WWF: “Ik was vroeg opgestaan om foto’s te maken in de buurt van mijn dorp Vogelenzang. In het mooie ochtendlicht trof ik dit hert aan op een duin. Voor mij een gaaf beeld vol prachtige lijnen en silhouetten”.
Juryvoorzitter Frans Lanting sprak de winnaars toe tijdens de uitreiking toe via een videoboodschap . Hij roemde de verhalende kracht van natuurbeelden. Lanting: “We hebben niet alleen gelet op de techniek en het beeld maar ook op de verhalende kracht van foto’s. Het is mooi dat je dat bij de winnaars ook terugziet.”

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.