Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwanenwater aangewezen als aardkundig monument

  •  
07-05-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_105856.jpg
Het Zwanenwater is samen met de duinen van Petten tot Den Helder door de Provincie Noord-Holland aangewezen als aardkundig monument. Het Zwanenwater heeft het grootste natuurlijke duinmeer van Europa.
Vanaf 1533 ontwikkelde dit gebied zich onder invloed van de mens. De honger naar land was groot en daarom werden er dijken aangelegd en polders drooggelegd. Zand stoof tegen de dijken en maakte ze tot stuifduinen. Zo groeiden de duinen van het Zwanenwater. Doordat de ontwatering tussen de zeereep en de dijk stagneerde, ontstond in één van de oude strandvlaktes het duinmeer.
 
Tachtig broedvogelsoorten
Het Zwanenwater, een gebied van 600 hectare,  is nu een belangrijk toevluchtsoord voor vele vogels. In dit terrein, dat vanaf 1973 wordt beheerd door Natuurmonumenten, broeden zeker tachtig soorten. Het gebied is erkend als belangrijk broedvogelgebied en kreeg in 1988 ook de internationale wetland status. Een informatiepaneel bevindt zich bij de strandopgang Sint Maartenszee. Na 100 meter rechts van het pad op het uitzichtpunt.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.