Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zwanengezin met 15 jongen?

1 jul 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Rose Marie Herpers kwam in Maastricht een paartje knobbelzwanen tegen met maar liefst 15 jongen. Normaal krijgen knobbelzwanen tussen de 5 à 7 jongen dus wat is hier aan de hand? En hoe komt het dat sommige zwaantjes wit en andere grijs/bruin zijn?

Tijdelijke adoptie

Allereerst het enorme aantal: in lijnvormige wateren, zoals grachten, kunnen zwanengezinnen niet zoveel kanten op als ze elkaar willen passeren. Als twee families tijdens het kruisen door elkaar zwemmen, gaan jongen soms per ongeluk met een ander gezin mee. Sommige ouderzwanen lijken daar vervolgens weinig last van te hebben en accepteren de nieuwe jongen een tijdje.

Grijs en wit

Je zou nu misschien denken dat alle grijsbruine of alle witte zwaantjes uit dit gezin tijdelijk geadopteerd zijn. Maar dat is niet zo waarschijnlijk:
In Nederland komen namelijk twee kleurvormen voor: de gewone knobbelzwaan, die van oudsher in onze vijvers rondzwemt, en een Poolse variant. Deze zwaan is in het verleden in Polen gekweekt voor het witte dons en hier naar toe gehaald voor de handel. Bij de Poolse zwanen zijn de jongen wit en de jongen van de gewone knobbelzwanen zijn grijs/bruin. 
Regelmatig zie je beide varianten in één gezin. Dit betekent dat een van de ouders Pools is en de ander Nederlands. Het is vergelijkbaar met een mensengezin waarbij één kind blauwe ogen heeft en de ander bruine ogen.
Bron: Zwanenwerkgroep Almere, Vogelbescherming & Nature Today.

Meer over:

knobbelzwaan

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar