Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwanendrifters werken weer bij waterschap

  •  
29-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
knobbelzwaan.jpg
Drie omstreden muskusrattenbeheerders zijn weer aan het werk bij hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Dat heeft een woordvoerder van het schap dinsdag gezegd.
Non-actief
Het schap zette het drietal in juli van dit jaar op non-actief, omdat ze zich in diensttijd beziggehouden zouden hebben met zwanendriften, het kortwieken van jonge zwanen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat ze dat niet onder werktijd hebben gedaan. Ook hebben ze geen materiaal van het schap gebruikt om op zwanen te jagen.
Gestopt
De drie mannen zijn volgens het schap gestopt met het bekritiseerde zwanendriften. Dat was een voorwaarde om weer te mogen werken, aangezien HDSR zwanendriften niet verenigbaar vindt met een functie bij het schap.
De bedrijfsrechercheurs hebben onder andere gesproken met dierenarts Saskia van Rooy, die zwanendriften al jaren aan de kaak stelt. De muskusrattenjagers dagen haar woensdag voor de rechter om haar te dwingen te stoppen met haar verdachtmakingen.
Er zijn in Nederland twee families die aan zwanendriften doen. Justitie gaat leden van beide families vervolgen voor dierenmishandeling.
UPDATE:  De PvdA-motie die regering verzoekt "zo snel mogelijk een wettelijk verbod op zwanendriften in te voeren en actief te handhaven" is dinsdag in de Tweede Kamer aangenomen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.