Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwaluwen van Gaast

  •  
24-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
IMG_8116__1_.jpg
Theunis Piersma is hoogleraar trekvogel ecologie in Groningen.
In zijn professionele leven houdt hij zich vooral bezig met kanoetstrandlopers. Dat wil zeggen: met het organiseren van het onderzoek aan deze vogels. Want zoals het een goed professor betaamt komt hij zelf véél te weinig buiten ...
Zwaluwen van Gaast
Dat maakt Piersma in het weekeinde goed! Dan bestudeert hij in zijn eigen achtertuin de huiszwaluwen die tegen zijn gevel broeden. Onlangs publiceerde hij er ook een boekje over: Zwaluwen van Gaast heet het. Er is ook een Friese uitgave: Sweltsjes fan Gaast . Over beide uitgaven staat meer informatie op de site van uitgeverij Bornmeer
Huiszwaluw
In Nederland komt de huiszwaluw veel voor. De huiszwaluw lijkt enigszins op de boerenzwaluw maar de de buik van de huiszwaluw is wit i.p.v. roomkleurig, terwijl de keel wit in plaats van rood is. In de vlucht is de boerenzwaluw te onderscheiden door de veel minder diep gevorkte staart en de grotere vleugels. De huiszwaluw vliegt vaak hoger en is ook iets minder wendbaar dan de 'boertjes'.
In 'Zwaluwen van Gaast' oppert Piersma de hypothese dat huiszwaluwen net als gierzwaluwen buiten het broedseizoen misschien wel in de lucht slapen. Dat zouden ze dan kunnen doen vanwege hun relatief grote vleugels. 
  • Beluister de reportage
huiszwaluw_ruudscharp
Fotograaf: Ruud Scharp
huiszwaluw_Nella_

Fotograaf: Nella#
huiszwaluw_gerard1
Fotograaf: Gerard1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.