Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zwaluwen van Gaast

24 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
IMG_8116__1_.jpg
Theunis Piersma is hoogleraar trekvogel ecologie in Groningen.
In zijn professionele leven houdt hij zich vooral bezig met kanoetstrandlopers. Dat wil zeggen: met het organiseren van het onderzoek aan deze vogels. Want zoals het een goed professor betaamt komt hij zelf véél te weinig buiten ...
Zwaluwen van Gaast
Dat maakt Piersma in het weekeinde goed! Dan bestudeert hij in zijn eigen achtertuin de huiszwaluwen die tegen zijn gevel broeden. Onlangs publiceerde hij er ook een boekje over: Zwaluwen van Gaast heet het. Er is ook een Friese uitgave: Sweltsjes fan Gaast . Over beide uitgaven staat meer informatie op de site van uitgeverij Bornmeer
Huiszwaluw
In Nederland komt de huiszwaluw veel voor. De huiszwaluw lijkt enigszins op de boerenzwaluw maar de de buik van de huiszwaluw is wit i.p.v. roomkleurig, terwijl de keel wit in plaats van rood is. In de vlucht is de boerenzwaluw te onderscheiden door de veel minder diep gevorkte staart en de grotere vleugels. De huiszwaluw vliegt vaak hoger en is ook iets minder wendbaar dan de 'boertjes'.
In 'Zwaluwen van Gaast' oppert Piersma de hypothese dat huiszwaluwen net als gierzwaluwen buiten het broedseizoen misschien wel in de lucht slapen. Dat zouden ze dan kunnen doen vanwege hun relatief grote vleugels. 
  • Beluister de reportage
huiszwaluw_ruudscharp
Fotograaf: Ruud Scharp
huiszwaluw_Nella_

Fotograaf: Nella#
huiszwaluw_gerard1
Fotograaf: Gerard1

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar