Vroege Vogels

'Zwaar aan de bak' om klimaatdoelen te halen

  •  
09-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aarde_08.jpg
Er zijn volgens Natuur en Milieu extra maatregelen nodig om de klimaatdoelen in 2020 te halen. Wat is het probleem en wat zou er aan kunnen worden gedaan? De bevindingen en suggesties van Natuur en Milieu op een rijtje.
- Volgens Natuur en Milieu pakt het kabinet nu en in de komende jaren de uitstoot van het broeikasgas CO2 te weinig aan. Er zou 14 megaton CO2 te weinig worden bespaard, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 4,2 miljoen auto's. 30 procent minder broeikasgassen is volgens wetenschappers nodig om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden.
- De vervuiling door verkeer blijft ondanks maatregelen als kilometerheffing en een CO2-norm voor bestel- en personenauto's hoger dan in 1990. ,,En dat terwijl voor verkeer nog slechts naar stabilisatie wordt gestreefd, niet eens naar 30 procent minder uitstoot zoals op andere terreinen'', aldus Natuur en Milieu.
- De energiebesparing schommelt al jaren rond 1 procent en op het gebied van duurzame energie is Nederland nu Europees gezien hekkensluiter.
Wat te doen?
- CO2-heffingen op brandstof en aardgas
- Niet alleen een strenge norm voor energiezuinige nieuwbouwhuizen, maar ook voor bestaande woningen
- In 2020 moeten er 500.000 elektrische auto's rijden
- Meer inzetten op hoogwaardig openbaar vervoer
- Nog meer energiebesparing nodig in glastuinbouw
- Minder kunstmest gebruiken en op een minder milieubelastende wijze veevoer produceren
De verwachting is dat het aandeel duurzame energie in 2020 niet 20 procent is, maar blijft steken op 8 procent. ,,Nederland laat veel kansen liggen en moet dus zwaar aan de bak met windmolenparken op zee'', zegt de milieuorganisatie.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.