Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zuur uit PFAS-pesticiden verontreinigt oppervlakte water

  •  
28-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
317 keer bekeken
  •  
zuur

In diverse landbouwgebieden en wateren in Europa, waaronder in de Drentsche Aa, zijn forse concentraties trifluorazijnzuur (TFA) gevonden. Dat meldt Pesticide Action Network (PAN) Europe op basis van een onderzoek van 23 oppervlakte- en zes grondwatermonsters uit tien EU-landen. TFA komt onder meer voort uit PFAS-pesticiden en andere 'forever chemicals'.

TFA in hoge concentraties

"Van de 23 onderzochte Europese oppervlaktewatermonsters staat de Drentsche Aa op de zesde plaats als het meest met TFA belaste water", aldus PAN Europe.

"TFA komt ver buiten industriële gebieden in hoge concentraties voor. Onze gegevens schetsen een alarmerend beeld van wijdverspreide waterverontreiniging door een weinig bekende, maar zeer persistente en zeer mobiele 'voor altijd chemische stof'", zegt Helmut Burtscher-Schaden, biochemicus bij de milieuorganisatie GLOBAL 2000.

Gevaarlijke stof

Pauline Cervan, toxicoloog bij Générations Futures, belicht het gevaar van de stof: "Het bewijs van de gevaarlijke eigenschappen van TFA is onlangs aan het licht gekomen in een dierstudie in opdracht van de industrie, waarin TFA ernstige misvormingen veroorzaakte bij konijnenbaby's waarvan de moeders tijdens de zwangerschap aan TFA waren blootgesteld."

PAN Europe wil snelle politieke actie om te voorkomen dat TFA zich verder verspreidt.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.