Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zuivelsector onder vuur

  •  
01-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
Koeiendans_02.jpg
FrieslandCampina, een van de grootste zuivelcoöperaties ter wereld, ligt onder vuur. Volgens Wakker Dier wil het concern 'belastinggeld gebruiken om harder te groeien'. Zo wil Campina voor een deel van haar boeren subsidie aanvragen om de bedrijven te voorzien van een mestvergister. Om daarmee de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Deze stap zou hand in hand gaan met de ambitie van het bedrijf om flink te groeien en dus feitelijk de veestapel uit te breiden.
FrieslandCampina herkent zich niet in de kritiek van Wakker Dier. Zo is het bedrijf naar eigen zeggen op allerlei manieren bezig om CO2-reductie in de melkveehouderij te realiseren. Onder meer door voer te gebruiken met een lagere methaanuitstoot en door het opwekken van duurzame energie. Verder mag volgens FrieslandCampina de mestvergisting niet ten koste gaan van weidegang.
Een andere milieuorganisatie, Milieudefensie, stapte deze week uit het landelijk overleg om de weidegang van koeien te verbeteren. Volgens de milieuorganisatie is het convenant mislukt. Het aantal koeien in de wei zou zijn gedaald in plaats van gestegen. De Nederlandse Zuivel Organisatie zegt in een reactie dat het aantal bedrijven waar koeien in de wei staan, juist is gestegen.
Tegelijkertijd stuurde staatssecretaris Martijn van Dam donderdag een brief naar de kamer waarin hij zegt het aantal koeien in Nederland sterk te willen verminderen. Aanleiding voor de brief zijn recente cijfers van het CBS waaruit blijkt dat de melkveehouderij vorig jaar meer fosfaat heeft geproduceerd dan eerder was ingeschat.
In Vroege Vogels een gesprek met Wouter van der Weijden, directeur van stichting Centrum voor Landbouw en Milieu en Piet Boer, voorzitter van de Raad van Commissarissen van FrieslandCampina, over een sector dat flink onder vuur ligt.

Meer over:

melk, koe, campina, fosfaat
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.