Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Zuivellobby misleidt consument op elf websites'

Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
vee koe koeien

© Bron: Pixabay

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) negeert een uitspraak van de Reclame Code Commissie (RCC). Op elf websites staat informatie die de RCC eerder beoordeelde als misleidend. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “Het oordeel van de RCC was heel duidelijk: dit is misleiding. Wij accepteren niet dat NZO hier op andere plekken mee doorgaat.”

NZO liet in het tv-programma Radar weten dat ze al haar websites aan gaat passen conform de uitspraak van de RCC, nadat zij geconfronteerd werd met het rapport van Wakker Dier. Hilhorst: “Wij blijven NZO in de gaten houden om te zien of ze stopt met het misleiden van de consument.”

Niet alle zuivel past in de Schijf van Vijf

Een jaar geleden klaagde Wakker Dier bij de RCC over de website Nederland draait op zuivel. Van de 28 klachten werden er 12 gegrond verklaard en NZO moest de site aanpassen. Omdat de uitspraak van de RCC zich beperkt tot de website Nederland draait op zuivel, kan NZO de veroordeelde uitingen tot nu toe straffeloos op andere sites blijven gebruiken.

Op verschillende websites wekt NZO de indruk dat alle zuivel past binnen de Schijf van Vijf en dus gezond is. En dat terwijl het grootste deel juist buiten de Schijf valt, zoals boter, volle melk en kazen met meer dan 30+ aan vet. Misleidend dus, aldus de RCC. 

Diervriendelijkheid van de melksector

Volgens Wakker Dier is de NZO veel te positief over de diervriendelijkheid van de melksector. Melkveehouders zouden ‘zo goed mogelijk voor hun koeien zorgen’ en ‘hen zo gezond mogelijk’ houden. De RCC oordeelde eerder dat dit misleidend is. De leefomstandigheden van de dieren – zoals stallen met vaak weinig ruimte en harde, vieze vloeren – laten nog veel te wensen over.

Deels van Europees belastinggeld

Wakker dier vond in totaal 11 websites met 26 misleidende uitingen van NZO. Zes van de websites zijn een soort schaduwwebsites: het is niet direct duidelijk dat ze worden beheerd door Nederlands grootste zuivelbehartiger. Zeker drie sites zijn deels gefinancierd met Europees belastinggeld.

Bron: Wakker Dier

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar