Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zuinige auto's niet zo groen als verwacht

23 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
auto_daihatsu-cuore.jpg
In Nederland rijden relatief veel energiezuinige auto's rond, maar die hebben de CO2-uitstoot niet zoveel laten dalen als verwacht. Door de belastingkorting op 'groene' auto's zijn namelijk iets meer auto's verkocht en de voertuigen blijken in de praktijk minder zuinig dan op papier, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving.
Mede dankzij de lagere aanschafbelasting worden duurzame auto's steeds populairder, in tegenstelling tot benzineslurpers. De CO2-uitstoot van de nieuw gekochte privéauto's is de laatste jaren in totaal ongeveer met 2 procent gedaald. Dat is minder dan de testresultaten, waarop het belastingbeleid is gebaseerd: toen werd zo'n 4 tot 5 procent minder uitstoot verwacht.
De overheid is duur uit door de vergroening, want sinds 2007 zijn de inkomsten uit aanschafbelasting met 1,5 á 2 miljard euro gedaald. Dat is ongeveer de helft minder. Het streven van kabinet Rutte-I in 2011 om de overheidsinkomsten ondanks de 'fiscale vergroening' op peil te houden, is dus niet gehaald.
Vóór 2006 was Nederland een van Europa's achterblijvers wat duurzame auto's op de weg betrof, maar inmiddels is het een van de koplopers. De Nederlandse korting is voor Europa echter niet louter positief. De kans bestaat namelijk dat autofabrikanten hun zuinige modellen vooral in 'kortingslanden' afzetten en in de rest van Europa juist minder zuinige wagens verkopen. Hierdoor kan de CO2-uitstoot per saldo in Europa gelijk blijven, aldus het planbureau.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.