Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zuinig kijken met energielabel

  •  
01-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Televisie.jpg
Televisie kijken kan zuiniger nu een energielabel op televisies in de winkel verplicht is. Het stroomverbruik van tv's loopt fors uiteen, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal in een persbericht. Goed letten op het energielabel loont.
60 euro meer
Een nieuwe 42 inch televisie met led lcd techniek aan boord en een A+ label gebruikt 75 kWh aan stroom per jaar. Een even groot plasmascherm met F-label heeft ruim vier keer zoveel stroom nodig. Dat betekent elk jaar 60 euro meer aan stroom betalen.
Besparing
Platte televisieschermen zijn de afgelopen paar jaar snel zuiniger geworden. Wie een plasmascherm van een paar jaar oud aan de muur heeft hangen betaalt meer dan 100 euro per jaar aan stroom voor televisiekijken (bij 4 uur kijken per dag). Vervangen door een moderne led-lcd televisie kan makkelijk 80 euro per jaar aan besparing opleveren.
Plasmaschermen
Mensen die nog gewoon tv kijken op een ouderwetse beeldbuis hoeven niet meteen naar de winkel te hollen. Deze toestellen zijn namelijk lang niet zo onzuinig als plasmaschermen en de eerste generatie lcd-schermen.
Anderhalf keer zoveel
Voor alle typen televisies blijft gelden: hoe groter het scherm, hoe groter het energiegebruik! Een televisie van 42 inch gebruikt ruim anderhalf keer zoveel stroom als een televisie van 32 inch met hetzelfde energielabel.
Verplichting
Het energielabel op televisies is een verplichting van de EU die op 30 november is in gegaan. Tot nog toe was het vermelden van een energielabel vrijwillig.
Bron: Milieu Centraal
Foto © Kevin Simpson

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.