Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zuidelijke heidelibel vestigt zich in Nederland

  •  
05-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
thumbnail_zuidelijke_heide_4_richard_slagboom.jpg

© Foto: Richard Slagboom

In de afgelopen drie jaar heeft een erg zeldzame libel zich in Nederland gevestigd: de zuidelijke heidelibel. Na een invasie in 2013 wordt hij nu al twee jaar geregeld gezien en vindt er zelfs voortplanting plaats.
Dwaalgast
De zuidelijke heidelibel is een zwerflustige maar onopvallende libel die vaak voorkomt met andere soorten heidelibellen. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een soort die voorkomt in Zuid- en Midden-Europa en Noord-Afrika. Tot de eeuwwisseling was de zuidelijke heidelibel in Nederland en de ons omringende landen een zeer zeldzame dwaalgast. Vanaf 2000 vond een gestage toename plaats in Frankrijk en Duitsland. In 2013 is in ons land een opvallende invasie opgemerkt, die in een recent verschenen artikel in het libellentijdschrift Brachytron wordt beschreven. 
Veel waarnemingen
In 2013 zijn op 61 plekken tenminste 187 zuidelijke heidelibellen gezien. De waarnemingen zijn vrijwel allemaal afkomstig uit het zuiden en midden van Nederland, ongeveer ten zuiden van de lijn Den Haag – Enschede. Noordelijk hiervan zijn slechts drie meldingen bekend, namelijk uit Emmeloord (Fl), Drouwenerveld (Dr) en Sexbierum (Fr) aan de Friese waddenkust. Aanvankelijk betrof het vooral eenlingen, maar in de nazomer werden tot wel 32 exemplaren gezien: 25 in Bleskensgraaf en 32 in de Gelderse Staartjeswaard bij Beuningen. Nooit eerder zijn in Nederland zulke hoge aantallen opgemerkt.
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.