Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Zuid-Hollands duingebied als Nationaal Park

8 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
vv_newsimg_105856.jpg
Het duingebied tussen Hoek van Holland en Wassenaar is uniek en moet beter toegankelijk worden voor een groot publiek. Dat vinden onder meer duinbeheerder en drinkwaterbedrijf Dunea, Staatsbosbeheer en de gemeenten Westland en Den Haag. Ze willen van het tientallen kilometers lange kustgebied een Nationaal Park maken.

Gespannen voet

Het plan om het gebied verder te exploiteren lijkt op gespannen voet te staan met de bescherming van kwetsbaar natuurgebied. Steeds vaker verrijzen vakantiewoningen en strandhuisjes in de kuststrook van Zeeland tot Noord-Holland.

Gebied in zones

,,Je kunt natuur inderdaad beschermen door er een hek omheen te zetten en niemand toe te laten'', aldus een woordvoerder van Stichting Duinbehoud, ook een van de initiatiefnemers. ,,Wij zoeken de oplossing in een indeling van het uitgestrekte gebied in zones met verschillende toegankelijkheid. Je moet recreatie zo zien in te passen dat de natuur er zo min mogelijk schade van ondervindt, met zones waar mensen wel of juist niet mogen komen.'' Sommige gebieden kunnen volgens hem beperkt toegankelijk worden gemaakt; wie daarheen wil, koopt een kaartje. Ook landgoederen als Clingendael en eeuwenoude strandwallen zoals in Voorschoten zijn in het project opgenomen.

Presentatie plannen

De plannen worden woensdag in Voorschoten gepresenteerd. Een dag later gaat een zogenoemd bidbook naar het ministerie van Economische Zaken. ,,Dat wil nationale parken van internationale allure'', aldus de woordvoerder.

Nederlandse nationale parken

Nederland telt al twintig nationale parken. De duinen van Texel en Zuid-Kennemerland zijn vergelijkbare gebieden. Maar de bekendste zijn De Biesbosch, De Hoge Veluwe en Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide.
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.