Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zuid-Holland wil ruimte en natuur beschermen

  •  
29-04-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_172923.jpg
Als het aan de provincie Zuid-Holland ligt, komt 80 procent van de 200.000 nieuwe woningen tot 2020 in stedelijk gebied. Zo wil de provincie de ruimte en natuur in Zuid-Holland beschermen.
Gedeputeerde Staten (GS) maakten dinsdag de ontwerpstructuurvisie bekend. Daarin komen de plannen voor het ruimtelijk beleid tot 2020 (met een doorkijk naar 2040) aan de orde. In de dichtstbevolkte provincie van Nederland is grote behoefte aan woningen. ,,Maar we willen wonen niet als een olievlek verspreiden'', liet gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling en Wonen Lenie Dwarshuis weten. ,,Verdichting biedt kwaliteit.''
Door de nieuwe Wet ruimtelijke ordening hebben provincies een actievere rol. De provincie geeft gemeenten ruimte bij de inrichting, maar stelt wel duidelijke kaders. Zuid-Holland wil zo zuinig mogelijk omgaan met de ruimte. Dat betekent duidelijk afgebakende gebieden waar plek is voor natuur of stedelijke ontwikkeling.
Ook wil de provincie niet zomaar bedrijventerreinen uitbreiden. ,,Daar geven we pas toestemming voor als er is aangetoond dat er geen ruimte meer is op het bestaande terrein'', aldus Dwarshuis. Daarnaast moet de glastuinbouw in het Westland worden versterkt. Dat houdt ook in dat tegelijkertijd het landschap wordt verbeterd door kleine glastuinbouwlocaties op te ruimen, aldus de provincie.
Verder moet Zuid-Holland het imago van ,,specialist in de wereld'' krijgen. ,,Er is genoeg kennis in huis in bijvoorbeeld Delft, Rotterdam en Leiden. Die kennis en die connectie tussen de steden moeten we versterken.''
De plannen staan nog niet vast dus het is mogelijk dat de ideeën op bezwaren stuiten. De provincie verwacht dat de definitieve provinciale structuurvisie begin december klaar is.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.