Vroege Vogels

Zuid-Holland: meest last van industriestank en verkeerslawaai

  •  
15-03-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_135672.jpg
Inwoners van gebieden met veel industrie in Zuid-Holland hebben het afgelopen jaar het meest last gehad van industriestank (58 procent) en verkeerslawaai (49 procent). Dat bleek woensdag uit het milieubelevingsonderzoek dat de provincie eens in de twee jaar laat uitvoeren. Voor het onderzoek zijn 3855 inwoners van twaalf industrieel zwaar belaste locaties in Rijnmond, Dordrecht, Zwijndrecht, Gouda en Delft ondervraagd.
De overlast door stank die de industrie veroorzaakt, vrijwel altijd bovenaan in de overlast top vijf, steeg van 55 procent in 2003 naar 58 procent en is het hoogst in Delft en Rijnmond. De geluidsoverlast van industriële activiteit wordt vrijwel alleen in Rijnmond en Zwijndrecht ervaren, maar nam wel toe van 17 naar 24 procent. De hinder die bewoners ondervinden van grof stof afkomstig van op- en overslagbedrijven, bleef met 40 procent stabiel.
De onderzoekers hebben ook gevraagd naar de overlast als gevolg van verkeer op de locaties. Verkeerslawaai scoort nog steeds hoog met 49 procent maar is ten opzichte van twee jaar geleden met 10 procent gedaald. Geluidsoverlast van vliegtuigen wordt vooral in Rijnmond-Noord genoemd. De meeste hinder van verkeersstof en -roetneerslag wordt ervaren in Zwijndrecht, Dordrecht en Delft. In de laatste twee steden en in Gouda is de hinder van verkeersstof groter dan die van industriestof.
De angst voor een industrieel ongeval is nog steeds het grootst in de regio Rijnmond en in mindere mate in Zwijndrecht. Zeven op de tien ondervraagden beoordeelden hun woonomgeving als veilig. De totale milieusituatie kreeg gemiddeld een 6,7, maar ruim een kwart verwacht dat die de komende jaren zal verslechteren.
De provincie gebruikt de resultaten van het tweejaarlijkse onderzoek voor haar milieubeleid. Zuid-Holland verleent onder meer milieuvergunningen, handhaaft de wet- en regelgeving en toetst bestemmingsplannen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.