Vroege Vogels

Zuid-Holland mag toch duizenden ganzen vergassen

  •  
15-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
canadese gans

© Fotograaf: JoséOlsthoorn

Vandaag, 15 mei, mag de provincie Zuid-Holland beginnen met het doden van duizenden ganzen. De Raad van State heeft in hoger beroep bepaald dat er geen andere oplossing is omdat de vogels overlast veroorzaken voor het vliegverkeer en de boeren, meldt Omroep West. De procedures tegen de vergassing waren aangespannen door de Faunabescherming.
De rechtbank vond vorig jaar nog dat er geen reden was om de duizenden grauwe en Canadese ganzen te bejagen. Toen was het oordeel dat de provincie Zuid-Holland ‘onvoldoende’ had aangetoond dat er schade en gevaar was.
Maar de Raad van State oordeelt in beroep nu anders omdat Zuid-Holland onder meer duidelijk maakte dat de vogels elk jaar voor tonnen schade aanrichten aan landbouwgewassen. Daarnaast vindt de Raad van State ook dat er een gevaar is voor de vliegtuigen van de luchthaven Rotterdam The Hague Airport.

Vergast

De Faunabescherming en Dierenradar zijn tegen de jacht. De organisaties vinden dat boeren in de buurt van het vliegveld uitgekocht moeten worden door de overheid. Ook zou er geen eiwitrijk gras gepland moeten worden, want daar zijn ganzen gek op. Als er andere gewassen worden gepland, zullen de ganzen er niet meer op af komen.
Maar de Raad van State is het niet eens met die redenering. Dit jaar en volgend jaar mag vanaf 15 mei tot en met 31 juli de provincie Zuid-Holland de ganzen vangen met vangkooien en netten. Daarna worden ze vergast met CO2 in een container. Het is nog onduidelijk wat er daarna met de ganzen gebeurt.
Bron: NOS, Omroep West
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Marian Claasen
Marian Claasen15 mei 2019 - 19:04

Nazi's!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.