Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoutwinning onder Waddenzee niet rendabel

  •  
18-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
waddenzee_01.jpg
Zoutwinning uit de bodem van de Waddenzee is niet rendabel. Dat stelt TNO in een onderzoek in opdracht van de provincie Friesland, dat woensdag is gepubliceerd. Volgens TNO wegen de kosten van het winnen van zout niet op tegen de opbrengsten.
Zoutfabriek Frisia in Harlingen wil een vergunning van de overheid om bij de havenmond van Harlingen naar zout te boren. TNO komt in het onderzoek tot de conclusie dat vooral strenge milieuregels Frisia op kosten zullen jagen. Het onderzoeksinstituut uit Delft heeft de studie gebaseerd op dezelfde criteria als waarop enkele jaren geleden wel toestemming is verleend om gas te winnen uit het wad.
Zoutfabriek Frisia legt zich nog niet neer bij de uitkomsten van het TNO-onderzoek. ,,Zoals TNO het omschrijft is zoutwinning inderdaad niet lonend'', aldus een woordvoerder van Frisia. ,,Maar zout is iets anders dan gas. Dus moet je ook andere criteria hanteren.'' Om helderheid te verschaffen wil Frisia het komende jaar een milieu effectrapportage (MER) laten uitvoeren.
Het bedrijf wil graag zout uit de Waddenzeebodem winnen, omdat boringen op het vasteland inmiddels omstreden zijn. Frisia haalt zout uit de grond in Noordwest-Friesland, maar dat gaat gepaard met een veel grotere bodemdaling dan eerst werd voorspeld. En dat heeft tot gevolg dat huizen forse schade hebben opgelopen.
De provincie Friesland ondersteunt het initiatief van de zoutfabriek voor een MER. ,,Als provincie willen we af van zoutwinning op de vaste wal vanwege de schade. Maar daarmee staat de toekomst van Frisia op het spel. Winning uit de Waddenzee zou dan een goed alternatief zijn. Als de MER uitwijst dat zoiets kan binnen aanvaardbare milieugrenzen, dan is de provincie daar geen tegenstander van'', aldus gedeputeerde Sjoerd Galema.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.