Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoute aardappel

  •  
21-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
zouteaardappel.jpg
Door klimaatverandering en een stijgende zeespiegel overspoelt het zeewater steeds vaker vruchtbare landbouwgrond in ontwikkelingslanden. En in landen die wél beschermd zijn door dijken sijpelt het zeewater als kwelwater onder de dijken door. Geen wonder dat er hard wordt gewerkt aan ‘zoute landbouw’, dwz gewassen die tegen zout water kunnen. De zoute aardappel is er al.
Ruim 125.000 hectare grond in Nederland wordt in de nabije toekomst steeds zilter. Wereldwijd zijn door verzilting al grote gebieden onbruikbaar geworden voor gangbare landbouw. Voor de gebruikelijke landbouwgewassen is zout water schadelijk. De reguliere landbouw is erop gericht verzilting zo veel mogelijk te voorkomen. Dat wordt steeds duurder, áls er al voldoende zoet water beschikbaar is.
Zilt Proefbedrijf heeft een testlocatie van één hectare ontwikkeld waar verschillende experimenten gericht op zouttolerantie en verzilting uitgevoerd kunnen worden. Op deze vollegrond testlocatie kan door middel van een volledig geautomatiseerd systeem elke zoutconcentratie worden gerealiseerd. De irrigatie wordt aangestuurd door sensoren in de bodem, die naast zout ook bodemvocht meten.

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor