Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zorgen over controle welzijnsregels

  •  
05-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Konijn_groot_dierenbescherming.jpg

© Foto: Dierenbescherming

De Dierenbescherming maakt zich ernstige zorgen dat de controle op de huisvesting van kalkoenen, konijnen en vleeskuikenouderdieren volgend jaar tekort zal schieten. Hierdoor zullen bedrijven geneigd zijn meer dieren in een stal te houden dan toegestaan, schrijft directeur Frank Dales van de Dierenbescherming vandaag in een brief aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.
Donderdag praat de Tweede Kamer met de bewindsvrouw over onder meer de gevolgen van het opheffen van het Productschap voor Pluimvee en Eieren (PPE). De welzijnsvoorschriften van deze organisatie voor de betrokken dieren worden nu weliswaar in wetgeving vastgelegd, maar de jaarlijkse controle van de bedrijven komt te vervallen. Hiervoor in de plaats komt handhaving door de NVWA. "Het is bekend dat de NVWA gemiddeld slechts eens per 10 à 15 jaar een bedrijf controleert op regels met betrekking tot dierenwelzijn", stelt Dales in zijn brief aan de staatssecretaris. "Het loont voor bedrijven om de regels te overtreden, omdat de hoogte van de boete gemakkelijk opweegt tegen de extra winst die kan worden gemaakt door het overtreden van de regels".
Meer controleurs
De Dierenbescherming roept de staatssecretaris met klem op om ervoor te zorgen dat de frequentie en de kwaliteit van de controles op tenminste hetzelfde niveau liggen als voorheen bij de Productschappen. Dit kan door het aanstellen van meer controleurs, specifiek voor controles op regelgeving voor dierenwelzijn, of door toezicht van de overheid op de controles. De controles kunnen dan jaarlijks worden uitgevoerd via een erkend ketenkwaliteitssysteem, waarbij de regels in de criteria van dat systeem zijn geïntegreerd. De overheid controleert deze ketenkwaliteitssystemen op de kwaliteit van de uitvoering van de controles en voert steekproefsgewijs schaduwcontroles uit. Een dergelijke werkwijze wordt nu ook al toegepast bij andere diersoorten, zoals varkens en vleeskuikens.
Bron: Dierenbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.