Om de extreem bedreigde lepelbekstrandloper (
Eurynorhynchus pygmeus
) te kunnen behoeden voor uitsterving, heeft het Wildfowl & Wetland Trust een ambitieus plan opgezet. Door eieren te verwijderen uit nesten, moeten de kleine vogels met typerende snavel meer legsels gaan produceren.
Afname broedparen
Er wordt geschat dat er nog zo’n 150 broedpaartjes van de lepelbekstrandloper eieren leggen op het schiereiland Kamtsjatka in het uiterste oosten van Rusland. Door jacht tijdens hun overwintering in Zuidoost-Azië keren er steeds minder vogels terug naar hun broedgebied op de Russische toendra’s. Ook verdwijnen er steeds meer wetlands langs hun 8000 kilometer lange migratieroute, waardoor de vogels steeds grotere etappes moeten afleggen.
Opgroeien in Engeland
Wildfowl & Wetland Trust gaat de broedende vogels nu helpen, door het eerste legsel van de vogels weg te nemen uit hun nesten en uit te laten komen in een broedmachine. Deze zullen beschermd worden gefokt in het Verenigd Koninkrijk. De broedparen zelf zullen voor een tweede legsel zorgen, waardoor de populatie sneller kan toenemen. Langs de migratieroute zal de organisatie zich inzetten om jacht op de vogels en vernietiging van rustgebieden te stoppen.
Zie hier een video van de eerste kuikens die in het Verenigd Koninkrijk opgroeien: