Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoogdiervereniging zoekt dode Amerikaanse nertsen

  •  
07-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amerikaanse_nerts.jpg
In 1958 maakte de Plantenziektekundige Dienst melding van de eerste waarnemingen van ontsnapte nertsen in Nederland. Sindsdien worden met regelmaat ontsnapte dieren gemeld als verkeersslachtoffer, bijvangst van muskusrattenbestrijding, of als “losse waarneming”.
Betrouwbare meldingen van nestjes of jonge dieren zijn echter zeer schaars, en er lijkt zich, in tegenstelling tot veel andere landen in Europa, geen duurzame populatie gevestigd te hebben. Mogelijke verklaringen hiervoor zijn de intensiteit van muskusrattenbestrijding in Nederland en belasting door PCB’s.
De vraag is nu of het vijftigjarige voorkomen van de Amerikaanse nerts in Nederland nu komt door een constant escape, gecontroleerd door bijvangst bij muskusrattenbestrijding, of dat er een duurzame populatie is door voorplanting buiten ons blikveld? Deze vraag is zeker relevant met oog op de discussie over het verbieden van de nertsenfokkerij in Nederland, en de plannen om muskusrattenbestrijding te extensiveren.
In opdracht van het Team Invasieve Exoten onderzoekt de Zoogdiervereniging verspreidingsbeeld, de ligging van pelsdierfokkerijen en bijvangsten tijdens de muskusrat- en beverratbestrijding, en mogelijke relaties daartussen. Daarnaast doen we sectie op in het wild gevonden dode nertsen. Daarbij kijken we naar conditie, dieet en voortplantingsstatus: zijn de vrouwelijke dieren zwanger, of zwanger geweest? Door een isotoop-analyse van de dieren kunnen we ook aanwijzingen krijgen of de dieren lang of kort in het wild aanwezig zijn en in het wild zijn geboren of in gevangenschap.
Vindt u dus een Amerikaanse nerts: leg vindplaats en datum goed vast, vries hem in, en bel of schrijf de Zoogdiervereniging ( jasja.dekker@zoogdiervereniging.nl  026-370.53.18).
Bron: VZZ

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.