Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoogdieren leefden pas overdag na uitsterven dino's

  •  
06-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
654 keer bekeken
  •  
Dino_vrijgebruiken

© Bron: hrohmann

Zoogdieren waren nachtdieren, totdat de dino's 66 miljoen jaar geleden uitstierven. In het donker werden ze minder bedreigd door de dinosauriërs die overdag rondliepen. Toen dat gevaar verdween, gingen de zoogdieren langzamerhand steeds vaker overdag activiteit vertonen. Deze overgang duurde een paar miljoen jaar.

Overgang

De verandering is berekend door Britse en Israëlische wetenschappers die hierover schrijven in het wetenschapsblad Nature Ecology & Evolution. De onderzoekers keken naar de leefpatronen van 2415 zoogdiersoorten die nu leven. De eerste zoogdieren die helemaal overschakelden naar de dag, waren de voorouders van apen en mensen. Zij werden waarschijnlijk 33 tot 52 miljoen jaar geleden dagdieren.

Scherpe zintuigen

Aan het leven in de nacht hebben zoogdieren waarschijnlijk sterk reukvermogen, goed gehoor en gevoelige snorharen overgehouden. Die moesten het slechte zicht in het donker compenseren.

Uitsterven dinosauriërs

De meeste dino's zijn 66 miljoen jaar geleden uitgestorven, toen een kilometersgrote asteroïde insloeg voor de kust van het huidige Mexico. Een enorme stof- en gaswolk vulde de dampkring. Doordat zonlicht daar niet doorheen kon komen, daalde de temperatuur sterk. Waarschijnlijk vroor het een paar jaar onafgebroken.
Planten konden niet bloeien, planteneters verhongerden en daardoor stierven ook de vleeseters die joegen op de planteneters. Driekwart van alle diersoorten op aarde verdween. Kleine diersoorten, waaronder verschillende zoogdiersoorten, wisten dit echter te overleven en floreerden in de lege wereld. Ook krokodillen, schildpadden en haaien bleven bestaan, tot op de dag van vandaag.
Bron: ANP

Meer over:

zoogdieren
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.