Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zoogdier uit dinosaurustijdperk gevonden in Maastricht

  •  
30-12-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_151451.jpg
Een minuscuul, 66 miljoen jaar oud rechterbovenkiesje is de nieuwste verrassing uit het Krijt van de Maastrichtse kalksteengroeve. Het is de eerste keer dat er in gesteentelagen uit het dinosaurustijdperk in Europa resten van een buideldier gevonden zijn. Het gaat hier om een kiesje van een opossum-achtig zoogdier.
Tot dusver dachten paleontologen dat deze buideldiertjes pas in het Eoceen, ruim tien miljoen jaar ná de vorming van de Maastrichtse kalksteen, de oversteek vanuit Amerika maakten. Het nieuwe fossiel suggereert dat ook aan het eind van het Krijt een tijdelijke, transatlantische landbrug bestond. De vondst gooit daarmee een deel van onze kennis over het laatste stukje van het dinosaurustijdperk grondig overhoop.
Het tandje is ontdekt door twee amateur-fossielenverzamelaars, Roland Meuris en Frans Smet. De ontdekking van het nieuwe dier is 30 december bekendgemaakt in het vaktijdschrift Journal of Mammalian Evolution. In de beschrijving krijgt de nieuwe soort een eigen wetenschappelijke naam, Maastrichtidelphys meurismeti, het “Maastrichtse ‘buideldier’ van Meuris en Smet”.
Het minuscule tandje, minder dan twee millimeter groot, is samen met een model van Maastrichtidelphys te zien in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.
Bron: Gemeente Maastricht

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor